1 sayfadan 1. sayfa

Yemeklerin Püf Noktası

İletiTarih: Sal Ağu 17, 2010 5:05 pm
Neslihan41

yemek püf noktaları
Taze nane, dereotu, fesle... 

Taze nane, dereotu, fesleğen gibi otları bozulmadan saklamak için bu otları ince ince kıyıp porsiyon halinde folyoya sararak derin dondurucuda dondurabilirsiniz. Bunun yanında otları ince ince kıydıktan sonra buz kalıplarına koyup buzlukları su ile doldurarak da dondurabilirsiniz. Ayrıca ince kıyılmış otları kavanozlara koyup sıkıştırdıktan sonra üstüne sirke, kaya tuzu ya da sıvı yağ koyarak buzdolabında bekletebilirsiniz.

Kurabiyelerinizin zamanla...
Kurabiyelerinizin zamanla sertleşmemesi için, kapağı çok iyi kapanan teneke bir kutuda, yanlarına bir iki dilim elma koyarak saklayın. Böylece orada kaldıkları sürece elma gerekli olan nemi sağlar ve kurabiyeleriniz sertleşmeden uzun süre taze kalır. Ekmeklerin uzun süre dayanması için bir torbaya koyup hava almasını engelleyin. Böylece 5-6 gün bayatlamadan dayanmasını sağlamış olursunuz. Ekmeklerinizi ekmek kutusunda muhafaza etmeyi düşünüyorsanız, küçük bir kabın içine bir miktar tuz koyup ek

Sucukları serin bir yerde... 
Sucukları serin bir yerde asmak yetmez. Zamanla üstleri beyaz bir küf kaplar. Zaman zaman sucukların üstünü, yarıya kestiğiniz bir limonla silin. Küflenmesini önlersiniz.

Kabarık bir omlet yapmak ... 
Kabarık bir omlet yapmak istiyorsanız, Bir çorba kaşığı suyun içerisine bir çay kaşığı mısır unu karıştırın. Hazırladığınız karışımı yumurtaya ilave edin. Böylece kabarık bir omlet yapmış olacaksınız.

Fırında tavuk kızartacağı... 
Fırında tavuk kızartacağınız zaman üzerine koyduğunuz baharatlardan içine de koyun. Böylece daha lezzetli olur. 

Mantarların daha lezzetli... 
Mantarların daha lezzetli olması için pişirmeden önce üzerlerine biraz tuz ve limon suyu koyun, 5 dakika bekletin. Daha sonra pişirin.

Kek kalıbınızın içine ham... 
Kek kalıbınızın içine hamurunuzu dökmeden önce ortasına bir şerit alüminyum folyo koyun. Böylece kekinizi pişirdikten sonra kolayca çıkartabilirsiniz.

Hazırladığınız omletin ta... 
Hazırladığınız omletin tavaya yapışmaması için, önce tavayı ocağa koyup iyice ısıtın sonra yağı döküp kızdırın. Daha sonra karışımı tavaya alın ve ocağın altını kısın.

Fırında tavuk kızartacağı... 
Fırında tavuk kızartacağınız zaman bir limonu ikiye bölün, yarısını tavuğun üzerine bastırarak iyice sürün. Diğer yarısını ise tavuğun içerisine yerleştirin. Tavuğunuz nar gibi kızaracaktır.

Patatesler kızarırken faz...
Patatesler kızarırken fazlasıyla yağ içerir. Bunu önlemek için patates dilimlerini kızgın tavaya atmadan önce, süt dolu bir kabın içine koyun. Böylece fazla yağ emmez, hem de daha lezzetli olur.

Aşure yaparken kestane, i...  
Aşure yaparken kestane, iç bakla ve nar kullanarak malzemenizi daha zengin tutabilirsiniz. Ayrıca şekeri erken koymamalısınız. Böylece buğdayın sertleşmesini önlersiniz.

Reçel yaparken ayvanın re... 
Reçel yaparken ayvanın renginin kırmızı olması için çekirdeklerden birazını bir tülbende sarıp ayvalarla birlikte kaynatın.

Patlıcan kızartmadan önce... 
Patlıcan kızartmadan önce tuzlu suda 7-8 dakika bekletin. Rengi kararmaz ve yağlı olmaz. Bu arada kızartmalarda kullandığınız yağı tekrar kullanmak için ince bir süzgeçten geçirmeniz doğru olur.

Yemeğinizin tuzunu fazla ... 
Yemeğinizin tuzunu fazla kaçırınca tencereye birkaç parça çiğ patates atın. Fazla tuzu çekecektir

Soğan soyarken gözleriniz... 
Soğan soyarken gözleriniz mi yaşarıyor? Soğanı, içi su dolu bir tasın içinde soyun. Sıkıntıdan kurtulursunuz.
 


yemek püf noktaları

Büyük miktarda patatesini... ?

Büyük miktarda patatesiniz var ise torbanın içerisine bir adet elma koyun. 8 hafta boyunca filizlenmesini ve büzüşmesini önler. 

Kahvenin tadı bozuluyorsa... ?
Kahvenin tadı bozuluyorsa kahveyi bir kutunun içine doldurup, buzdolabında ya da buzlukta saklarsanız aromasını korumuş olursunuz. Tabii en iyi yöntem kahveyi tane olarak almak ve evde öğütmektir.

Domateslerin dayanması iç... ?
Domateslerin dayanması için buzdolabına yerleştirmeden önce saplarını çıkartın ve sap yerleri altta kalacak şekilde birbirine değdirmeden yerleştirin. Bu ufak ayrıntılara dikkat ettiğiniz takdirde domateslerin uzun süre dayandıklarını göreceksiniz.

Türk kahvesinin nem aldığ... ?
Türk kahvesinin nem aldığını fark ederseniz, kahve dolu kavanozun içine 1-2 tane kesme şeker koyun. 

Tuzluk tıkanıyorsa içine ... ?
Tuzluk tıkanıyorsa içine biraz pirinç koyunuz. 

Satın aldığınız kahveyi t...?
Satın aldığınız kahveyi taze saklamak istiyorsanız cam kavanoza boşaltıp içine iki adet kesme şeker atın. Ağzını sıkıca kapatın. Kahvenizin taze kaldığını göreceksiniz.

Meyvelerin arasına herhan... ?
Meyvelerin arasına herhangi bir tür yapraklardan yerleştirirseniz meyveler uzun süre taze kalır. 

Satın aldığınız kiviler ç... ?
Satın aldığınız kiviler çok sert ve ham ise bir gece boyunca plastik bir torbada elma veya armutla saklayın. 

Salçanın kutusunu açtıkta... ?
Salçanın kutusunu açtıktan sonra hemen küflenmemesi için üzerine sıvı yağ dökebilirsiniz.

Maydanozların saplarını k... ?
Maydanozların saplarını koparıp, yapraklarını yıkayın. Sularının kuruması için bir yere serin. Bir kavanoza doldurarak kapağını sıkıca kapatın. Buzdolabına koyun. Böylece sakladığınız maydanozlar on beş gün tazeliklerini koruyacaklardır.

Elmalarınızı gliserinle silerseniz..?
Elmalarınızı gliserinle silerseniz, onları bütün bir kış üzerlerinde en küçük bir kırışık dahi oluşmadan saklayabilirsiniz.

Limonları bir kaba doldur... ?
Limonları bir kaba doldurup, tamamen örtülünceye kadar üzerine tuz dökün. Böylece limonları hiç bozulmadan bir müddet saklayabilirsiniz. Veya limonları su dolu bir kaba koyup, bu suyu her gün değiştirerek de tazeliklerini koruyabilirsiniz.

Tuzsuz tereyağı az az alı... ?
Tuzsuz tereyağı az az alınıp kullanılmalıdır. Fakat iki - üç kilo kadar tereyağı da su içinde bir süre bozulmadan tazeliğini koruyabilir.

Baharatların bulunduğu ye... ?
Baharatların bulunduğu yerler, fena kokulu olmamalı, yaş olmayan, havadar, serin ve doğrudan güneş ışığı almayan yerlerde tutulmalı ve yağmur altında bırakılmamalıdır.

Bezelyeleri ayıkladıktan ... ?
Bezelyeleri ayıkladıktan sonra imkanınız varsa hemen pişirin. Çünkü bezelyeler hemen kuruyup sertleşebilir. Bu bezelyeleri bir gün kadar soğuk su içinde bekletirseniz, yeniden dirildiklerini görürsünüz.


yemek püf noktaları

Kızartma kokularından kurtulun

Kızartma kokularının bütün eve yayılmaması için yağın içerisine 1-2 dal maydanoz atın.

Soğan, sarımsak kesmeden önce? 
Soğan, sarımsak kesmeden önce parmaklarınıza limon suyu sürerseniz, istemediğiniz kokulardan kurtulmuş olursunuz. 

Balığı pişirirken yayılan kokular?
Balığı pişirirken yayılan kokuyu önlemek için kızartma tavasının içine işi bitinceye kadar bir kaç sap maydanoz koymayı deneyin. 

Balık kızarttıktan sonra ...?
Balık kızarttıktan sonra mutfağa sinen kokuyu gidermek için bir kapta: 1 çay bardağı su ve 2 çorba kaşığı sirkeyi kaynatınız.

Ellerinizdeki soğan kokus... ?
Ellerinizdeki soğan kokusunu gidermek için evvelden haşladığınız patatesi mutfaktaki işiniz bitince elinize sürerek ovuşturunuz. Bu işleme beş dakika kadar devam ediniz. Ellerinizdeki kokuları alıp götürecektir.

Buzdolabınızdaki kokuları... ?
Buzdolabınızdaki kokuları gidermek için 1 tas sütü buzdolabına koyun ve bir - iki gün süreyle bırakın. Süt, buzdolabınızdaki kokuları almış olacaktır, sonra kullanmadan atın.

Kızartma kokularının bütü... ?
Kızartma kokularının bütün eve yayılmaması için yağın içine bir iki dal maydanoz atın. 

Kızartma yağını bir kaç kez kullanmak... ?
Kızartma yağını bir kaç kez kullanabilirsiniz. Kullanılır durumda olup olmadığını anlamak için kızgın yağın içerisine bir dilim ekmek atın. Ekmekte kara lekeler oluşmuyorsa kullanabilirsiniz.

Bisküvileriniz yumuşamışsa...? 
Bisküvileriniz yumuşamışsa onları birkaç dakika fırınlayın. 

Suyunu sıktığınız limon kabukları... ?
Suyunu sıktığınız limon kabuklarını atmayınız. Çelik eşyaların, bıçakların parlatılmasında kullanabilirsiniz. 

Maydanozdan daha fazla yararlanmak... ?
Maydanozdan daha fazla yararlanmak için saplarını da kullanın. Maydanoz saplarını atmayıp iyice temizledikten sonra çorbalarda kullanabilirsiniz.

Kuru fasulyeyi haşladığınız suyu dökmeyin... ?
Kuru fasulyeyi haşladığınız suyu dökmeyin, soğuduktan sonra bitkilerinizi sulayın. Bu bitkileriniz için çok yararlı ve sağlıklıdır. 

Bayat ekmekleri kare kar... ?
Bayat ekmekleri kare kare kesip kızarttıktan sonra kapaklı bir kavanoza koyup buzdolabında çorbalarınızda kullanmak üzere saklayabilirsiniz veya robotta öğütüp galeta unu niyetine de kullanabilirsiniz.

Limon kabuklarını kurutup... ?
Limon kabuklarını kurutup saklayınız. İcap ettiği zaman bunları rendeleyerek salçalara, pastalara, limon kokusu vermekte kullanabilirsiniz. Temiz kömür tozu (odun kömürü) müsavi miktarda karıştırılmış kurumuş limon kabuğu tozu ile güzel bir diş tozu da yapabilirsiniz. İki kahve kaşığı limon kabuğu veya portakal kabuğu rendesi küçük bir cezvede kaynatılarak içilecek olursa hazmı kolaylaştıran çok faydalı bir içecek olur.

Unlarınızın böceklenmemesi... ?
Unlarınızın böceklenmemesi için, un kavanozunun içerisine bir adet defneyaprağı koyun.