Mücellâ dinimiz İslâm teslimiyet ve emniyet dinidir. Din dairesi içinde olan emniyettedir. Bu daireyi emniyetli kılan da “hukukullah ve hukuk-u ibâdullah” denilen haklara, yani “Allah’ın hakları ve Allah’ın kullarının hakları”na riayet edilmesidir.
Bu haklar öncelikle kulu yani ferdi ilgilendirir. Ancak dünyevî-uhrevî bütün işlerimiz bir rehber/lider/amir tarafından idare edildiği için hiç kimse kendi canının istediği tarzda hareket edemez. Bu açıdan mümin kimse ...
Gözlerin gözlerime değdiğinden beri eskisi gibi değil hiçbir şey. Daha önce hiç görmediğim renkleri gördüm orda. Öyle çocuk, öyle masum, öyle içten…Senin gözlerinle bakmaya başladım belki de hayata.
İnanmadığım şeyler vardı ya da inanmak istemediğim…Sevdim daha önce de evet..Canım yandı, canlarını yaktım…Ama hiçbir zaman “her şey” olmadılar. Hep anlatabildim onları, kelimelere sığdırabildim hissettiklerimi..Ama şimdi öznesi olduğun cümleleri tamamlamak öyle zor ki… Sanki hiçbir kelime yakışmıyor adının yanına..Sadece adın! Sadece sen!
Birine ihtiyacım var; omzunda saatlerce ağlayabilceğim, sonra gözyaşlarımı silip ağlama aptal bak ben hep yanındayım demesine ihtiyacım var, sonsuz güvenebilceğim birine, kimse olmasa bile bi tek o olsa kimseye ihtiyaç duymayacağım birine ihtiyacım var, her an yanımda olabilecek birine ihtiyacım var, üzüldüğümde güldürmek için bi ton şebeklik yapıp kahkahalara boğulabilceğim birine ihtiyacım var, kılıma zarar getirttirmeyecek birine ihtiyacım var, bütün gün deli gibi eğlenip gülmekten yorgun düşüp omzuna kafamı yaslayıp ...
İnsan olarak yaradılış bakımından medeniyizdir. Toplu halde yaşamak zorundayız ve bu yüzden birbirimize karşı görevlerimiz vardır. Bu görevler ihmal edildiğinde toplum hayatı huzur ve uyum içinde devam etmez, herkesi etkileyen nice huzursuzluk, düzensizlik zuhur eder.
Her insanın hayatı mukaddestir, herkes yaşamak hakkına sahiptir. Hiç kimsenin hayatına haksız yere müdahale edilemez. Mücella dinimiz İslâm’a göre bir insanı haksız yere öldüren, bütün insanlığı ...