Nefsin şehvani, hayvani arzularına, geçici hevese yanlış olarak sevgi veya aşk deniyor. Kavram karışıklığına sebebiyet veriliyor.
Heves rezalettir, Sevgi fazilettir. Heves uyutmaz, Sevgi unutmaz. Heves aklı mantığı altüst eder, Sevgi akılla hedefe gider. Heves tuzak kurar, Sevgide işler aşikâr. Heves gafilce işlere girişir, Sevgi kutsal menzile erişir. Heves sıkça oynaş değiştirir, Sevgi ayırmaz, birleştirir. Heves iffeti giderir, Sevgi iffet içinde erir. Heves uyuşturur, gizli buluşturur; Sevgi şehveti yatıştırır. Heves güveni sarsar ve kandırır, Sevgi itimat ...
Hikmet ehli zatlar buyuruyor ki: Şeytandan çok, kötü insandan korkmalı. Şeytanın aldatması, kötü arkadaşa göre çok zayıf kalır. Onun için evlenirken, ev ve iş kurarken, yolda giderken, daima kendimizden daha çok ilmi ve ameli olan kişileri, takva sahiplerini tercih etmeliyiz ki, kurtulabilelim. Aksi yapılırsa, nefsinin esiri olan kimseler her an felakete düşebilir. En kötü arkadaş, parayı, dünyayı seven, mala muhabbeti olan kişidir.
İmam-ı Rabbani hazretleri, bir şehirde böyle dünyaya, paraya, mala düşkün birine ...
Taberani’de bildirilen bir hadis-i şerifte, İslamiyet’in şu on esasından biri noksan olan kimsenin, zararda olduğu bildirilmektedir:
1- La ilahe illallah, Muhammedün resulullah demek Müslüman olmak için, bu kelime-i tevhidi, inanarak söylemek gerekir. Müslüman olan bir kimseye, ilk önce (La ilahe illallah, Muhammedün resulullah) kelimesinin manasını bilmek ve inanmak farzdır. Bu kelimeye, Kelime-i tevhid denir. Kısaca manası, (Allah’tan başka ilah yoktur. Muhammed aleyhisselam da Onun Resulüdür) demektir. Resulullaha inanmak demek, Onun bildirdiklerinin tamamını ...
Farz-ı Ayn Îmânı yâni Ehl-i sünnet îtikâdını, iyi ve kötü huyları öğrenmek farz-ı ayndır. Abdesti, guslü, namazı ve orucu ve haramları da, her müslümanın öğrenmesi farz-ı ayndır. (İmâm-ı Rabbânî)
Hermüslümanım diyen kimselerin kesin bilmeleri gereken bilgileri öğrenmesi onun üzerine farz-ı ayn dır, buna hal ilmi demir yani ilmihal dediğimiz konular.
Mesela abdest nasıl alınır, alırken neler okunur, kaç kere yıkamak gerekir, abdesti bozan şeyler, hangi sularda abdest alınır gibi, bütün bunların üzerindede temizlik gelir temzilik ...
Sabahı olmayan gecedeyim söylenmemiş bir hecedeyim en derinlerde saklı hecedeyim sanki cevabı olmayan gecedeyim * yüzüm gülmez feryadım dinmez nasılsım nerdeyim kimseler bilmez bir bulut yüzümde hüznüm bitmez ahım içimde ateşim küllenmez * elim kolum bağlı yüreğim dağlı çıkmazdayım tüm yollarım kapalı içimde bir isyan duygularım sancılı ömür bitiyor ziyanım çok kalbim yaralı.
Öyle bir hayat yaşıyorum ki, Cenneti de gördüm cehennemi de Öyle bir aşk yaşadım ki Tutkuyu da gördüm, pes etmeyi de. ...Bazılar seyrederken hayatı en önden, ...Kendime bir sahne buldum oynadım. Öyle bir rol vermişler ki, Okudum okudum anlamadım. Kendi kendime konuştum bazen evimde, Hem kızdım hem güldüm halime, Sonra dedimki 'söz ver kendine' Denizleri seviyorsan, dalgaları da seveceksin, Sevilmek istiyorsan, önce sevmeyi bileceksin, Uçmayı seviyorsan, düşmeyi de bileceksin. Korkarak yaşıyorsan, yalnızca hayatı seyredersin. Öyle ...